Nastavení cookies

Na našem webu používáme cookies.

Některé z nich jsou k fungování stránek nezbytné, ale o těch ostatních můžete rozhodnout sami.

Recept

Velikonoční jidáše s mákem

Velikonoce jsou za rohem, tak je na čase si upéct nějaké to tradiční velikonoční pečivo, co říkáte? Jestli jste ještě nepekli jidáše, je na čase je vyzkoušet. Na tohle sladké pečivo potřebujete jen kynuté těsto a pak už jen motáte. A hlavně, nezapomeňte jidáše posypat mákem, než je strčíte do trouby.


Suroviny

  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 110g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250ml vlažného mléka nebo smetany
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí
  • citronová kůra 
  • mák Ze Stodoly na posypání


Postup

Všechny suroviny smícháme a zaděláme těsto, jen 1 vejce a mák si necháme na později. Těsto necháme kynout v přikryté míse asi hodinu. Těsto rozdělíme na cca 20 stejných dílů ze kterých vyválíme dlouhé válečky na šířku prkýnka. Motat je můžeme do šneků, spirál nebo "esíček". Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. V rozehřáté horkovzdušné troubě pečeme na 170 stupňů asi 30 minut. Pokud má vaše trouba funkci napařování, určitě ji při pečení kynutého těsta použijte. Těsto je pak vláčnější. Jidáše lze jíst jen tak nebo si je namažeme třeba máslem a marmeládou.

Odebírejte náš newsletter

Chcete vědět, co zrovna kutíme ve Stodole?
Přihlaste se k odběru a žádná novinka ani recept už vám neuniknou.